top of page

Proje Açılışı

Kırıkkale Üniversitesinin yürütücü kurum, Güzel Sanatlar Fakültesi Doç. Dr. Hüda Sayın Yücel'in proje yürütücüsü olduğu 21.Yüzyıl Tasarımında Sanat & Bilim Projesi (21st Century’s Design ARTSCİENCE)  Kırıkkale Öğretmenevinde yapılan açılış töreni ile başladı.

TÜBİTAK, Üniversitemiz ve Güzel Sanatlar Fakültemiz, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yer alan Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü, Eğitim Teknolojileri ve Beceri Geliştirme Daire Başkanlığı Dijital Becerileri Geliştirme Koordinatörlüğü ile Kırıkkale İl Milli Eğitim Müdürlüğünün destekçisi olduğu proje ile sanat ve sanatın diğer disiplinlerle etkileşimleri yoluyla Bilim ve Sanat Merkezi öğretmenlerine 21. yüzyıl becerileri konusunda farkındalık kazandırmak ve gelişimlerinin desteklenmesi amaçlanıyor.

Sanat ve bilim dallarının farklı disiplinlerini bir araya getiren, 8 gün boyunca uzman isimler rehberliğinde teorik bilgilerin atölye çalışmalarıyla uygulamaya konulacağı projenin açılış törenine  Rektör Yardımcımız ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mehmet Başalan, Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi  Şuayyip Yücel, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Vekili Rukiye Eryılmaz, 21.Yüzyıl Tasarımında Sanat & Bilim Projesi Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Hüda Sayın Yücel, farklı üniversitelerden ve kurumlardan 18 eğitmen, 19 farklı ilde görev yapan 24 Bilim ve Sanat Merkezi öğretmeni ile öğrencilerimiz ve idari personelimiz katıldı.

 

Programın açılış konuşmasını yapan  Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Hüda Sayın Yücel, “TÜBİTAK 4005  Bilim ve Toplum, Yenilikçi Eğitim Uygulamaları Destek Programı kapsamında hibe almış ve Kırıkkale Üniversitesinin yürütücü kurum olduğu 21.Yüzyıl Tasarımında Sanat & Bilim (ARTSCİENCE) Proje Açılışına hepiniz Hoşgeldiniz. 21.Yüzyıl Tasarımında Sanat & Bilim (ARTSCİENCE) Projesi, Kırıkkale’de, TÜBİTAK Bilim ve Toplum 4000’li Projeler 2022 Yılı 1. döneminde desteklenen tek proje olma özelliğine sahiptir. Yürütücülüğünü yaptığım bu projede, biri yurtdışı olmak üzere 11 farklı üniversiteden akademisyen, devlet tiyatroları genel müdürlüğünden bir uzman, Milli Eğitim Bakanlığından 2 yetkili olmak üzere toplamda 18 eğitmen, Bilim ve Sanat Merkezinde görevli  3 Rehber öğretmen, Sağlık  Bakanlığından 1 hemşire, olmak üzere toplamda 22 kişi görev almıştır. Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü desteğiyle, proje eğitiminde 19 farklı ilden 8 farklı branştan 24 Bilim ve Sanat Merkezi öğretmeni 12-19 Kasım 2022 tarihleri arasında 8 gün boyunca Kırıkkale Öğretmenevinde, proje kapsamında misafir edilecektir” dedi.

“Sanat Yoluyla Eğitim, Bu Yüzyılda Öne Çıkmıştır”

Çağımızda sanatın diğer disiplinlerle etkileşim içinde olduğunu belirten Doç. Dr. Hüda Sayın Yücel, konuşmasının devamında “Gelecek neslin şekillenmesinde,  geleneksel eğitim modelleri yanısıra bilgi yönetimi, soyut akıl yürütme, kişisel yaşam ve kariyer yeterliliklerinin önemi artmaktadır. iş dünyasında, sanat, teknoloji ve bilimde yeni görsellik algısının oluştuğu ve disiplinler arası sınırların ortadan kalktığı görülmektedir. “Yıldızlararası” isimli filmde bilimsel olgular sanatla anlatılırken, “Tatlı Su” ve “Yedinci Kıta” adlı İstanbul Sanat Bienallerinde bilim insanlarının çizimlerinin sanat eserleri olarak sergilenmesi bu düşüncenin önemli bir işareti olarak görülebilir. Çağımız  21. yüzyıl beceri ve yeterliliklerinin değerli olduğu bir yüzyıldır. Sanat yoluyla eğitim, bu yüzyılda öne çıkmıştır. Sanatın doğasından dolayı; diğer disiplinlerle etkileşimi, özgün ve yenilikçi bakış açısı, sınırsız yaratıcılık, duyarlılık, estetik beğeni, sürdürebilirlik ve sanatsal düşünme esnekliği daha da önem kazanmıştır. Bu açıdan, bu projede, bilim ve sanat merkezi öğretmenlerinin sanat ve sanatın diğer disiplinlerle etkileşimleri yoluyla 21. yüzyıl becerilerinin gelişimlerinin desteklenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, sanat ve sanatın etkileşimde olduğu diğer alanlarda, yenilikçi ve yaratıcı bakış açısıyla etkileşimli eğitimler tasarlanmış ve çağının gerektirdiği kişisel yeterliklere sahip rol model akademisyen, sanatçı, bilim insanı eğitimciler ile öğretmenler bir araya getirilmiştir. Verimli ve keyifli bir proje eğitim süreci geçirmemiz dileğiyle, yeniden hoş geldiniz” şeklinde konuştu.

Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Hüda Sayın Yücel, Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, Rektör Yardımcımız ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mehmet Başalan başta olmak üzere projede emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

“Tüm Projelere Model Olmasını Temenni Ediyoruz”

Törende konuşma yapan Rektör Yardımcımız ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mehmet Başalan,  “21.Yüzyıl Tasarımında Sanat & Bilim Projesinin katılımcılara önemli bilgi ve tecrübeler kazandıracak bir proje olduğunu belirterek, “Kırıkkale Üniversitesi olarak araştırma-geliştirme, toplumsal katkı alanlarında hizmet vermeye çalışıyoruz. İlimizdeki, ülkemizdeki ve dünyanın coğrafyalarındaki paydaşlarımızla projeler hazırlıyoruz ve yürütüyoruz. Bu proje de 21. Yüzyıl Tasarımında Sanat ve Bilim adı altında TÜBİTAK’ın 4005 olarak kodladığı bilim ve toplum programına başvurusu yapılmış bir projedir. Projenin hazırlanmasında ve yürütülmesinde titizlikle çalışan Doç. Dr. Hüda Sayın Yücel’e teşekkür ediyorum. Oğlum bu sabah bana Bitcoin’de ciddi bir düşüş yaşandığını ancak Bitcoin’i tasarlayanların çok para kazandığını söyledi. Bu örneği sanatçılarımızın bilimle, finansmanla bütünleştirdiği çalışmalarıyla  önemli derecede maddi ve manevi kazanç elde edebileceklerini belirtmek için verdim. Bu nedenle bu projenin içeriğinin çok değerli olduğunu düşünüyor ve tüm projelere model olmasını temenni ediyoruz. TÜBİTAK’ın projelerini takip ediyorum. Projelerin hazırlanmasında ve yürütülmesinde ciddi emekler ve kaynaklar harcanıyor. Ülkemizin insan kaynağını yetiştirmek için buralardayız. Burada eğitim alacak arkadaşlarımız, biraz daha genç yaşta olan bireyleri yetiştiriyorsunuz. Bizler ise üniversitede biraz daha ileri yaştaki bireyleri yetiştiriyoruz. Bu nedenle kutsal bir işin parçası olduğumuzu düşünüyorum. Atölye çalışmalarından üst düzeyde faydalanmanızı, buradan çok iyi bir donanım ve yetkinlikle ayrılmanızı ümit ediyorum. Projede emeği geçenlere, Milli Eğitim Bakanlığı içerisindeki paydaşlarımıza, ülkemizin değişik yerlerinden şehrimize teşrif eden eğiticilere, programa katılan Bilim Sanat Merkezi öğretmenlerimize teşekkür ediyorum ve saygılar sunuyorum” dedi.

Konuşmaların ardından program, Prof. Dr. Kemal Yürümezoğlu’nun, "21. Yüzyıl Tasarımında-Eğitiminde Neden Bilim ve Sanat’ın Bütünleşmesi Önemli?" paneli ve Prof. Dr. Serap Emir'in "21. Yüzyıl Tasarımında Özel Yeteneklilerde Sanat Eğitiminin Önemi" paneli ile devam etti.

21.Yüzyıl Tasarımında Sanat & Bilim Projesi kapsamında 19 Kasım’a kadar Üniversitemiz Güzel Sanatlar Ses Stüdyosu ve Kırıkkale Öğretmenevinde Renk: Fizik & Matematik, Kim Haklı?, Yıldızları Düşünüyorum,  Üst Düzey Düşünme Becerileri ile Okuduğunu Anlama Becerilerinin Geliştirilmesi, Gizli Kahramanlar, Müzik Teknolojisi: Müzik Üretiminde Aranje, Kayıt, Mix ve Mastering, Yeni Nesil Kitap Tasarımı, Tasarım Odaklı Düşünme, Makerspace-Yaratıcı Sanat ve Tasarım, Scenic Art (Realizasyon), Dijital Çizim Uygulamalarıyla Sanatsal Düşünme ve Çoklu Medya Becerisi konulu eğitim ve atölye çalışmaları yapılacak. 

2.JPG
bottom of page